הסכם ממון בשונה משאר ההסכמים שבני זוג עורכים טרם נישואיהם ואף במהלכם הינו הסכם מיוחד וחשוב. ככלל, בני זוג נרתעים מלחשוב על אפשרות של גירושין כאשר מדובר בזוגיות "טרייה".

יש לציין, שישנן מדינות אשר לא עורכות טקס נישואין אלמלא קיים הסכם ממון בין בני הזוג (מצב המקובל, למשל, בצרפת).

במאמר זה נציג בפניכם מספר נתונים שכדאי לדעת על הסכם ממון ועל יתרונותיו.
1. עריכת הסכם ממון דורשת מקצועיות, דיוק והבנה בתחום של דיני המשפחה, ועל כן מומלץ לפנות אל עו"ד להסכם ממון אשר מתמחה בנישה זו של דיני משפחה. המדובר בהסכם מורכב אף יותר ממכירת דירה וכדומה.

2.  הסטטיסטיקה בעת האחרונה בישראל מראה על אחוזי גירושין גבוהים. עריכת הסכם ממון תקל על ההליך המשפטי העתידי בנושא חלוקת הרכוש בין בני הזוג במקרה של גירושין, ואף עשויה להביא לחסכון כספי ניכר של הוצאות משפטיות.

3. הסכם ממון הינו חוזה אשר טעון אישור של גורמים מוסמכים בשונה מחוזים רבים אחרים. מועד עריכת החוזה יכול להיות טרם הנישואין כאשר הוא יקבל נפקות באמצעות החלטה של בית משפט לענייני משפחה, או בית דין רבני, וכן ניתן לאמתו באמצעות רשם הנישואין, או בפני נוטריון מוסמך. זאת ועוד, יצירת הסכם כזה מבטל כל הסכם שסוכם בין הזוג קודם לכן. אילו החליט הזוג לערוך הסכם ממון לאחר הנישואין, ההסכם יקבל נפקות באמצעות אך ורק על ידי בית המשפט לענייני משפחה, או על ידי בית הדין הרבני.

4. כאמור, ניסוח הסכם ממון הוא דבר מורכב ביותר הדורש את מלוא תשומת הלב של עורך הדין. קיימות אפשרויות ליצור הסכמי ממון בזול, אולם במאמר זה אבחר להציג את האפשרות הראויה והנכונה ביותר. עלות הסכם ממון מקצועי נעה בין 3,500-10,000 ₪ (במקרים מורכבים, המחיר יכול לטפס...) כאשר ככל שהוא מכיל יותר נכסים כך עלותו עולה. לכך יש להוסיף אגרת אישור הסכם הממון לבית המשפט או שכר נוטריון בעלות של כ- 500 ₪.

5. הרציונל בדיני החוזים הוא, כי "הסכמים יש לקיים". אולם, ישנם מקרים אשר מאפשרים לבטל חוזים, ואף כך הדבר לגבי הסכמי ממון. כדי שצד יוכל לבטל את ההסכם עליו להוכיח עילות לביטול כגון: הפרה יסודית, עושק, מרמה, הטעיה, טעות, או פגם מהותי בכריתתו אחר של ההסכם. יתר על כן, יש להוכיח שנפל פגם מהותי בעת אישור ההסכם. המדובר בהוכחות לא פשוטות בכלל, אך היו דברים מעולם והסכמים בוטלו ע"י ערכאות משפטיות.

6. באשר לזוגות חד-מיניים, כיום, החוק במדינת ישראל אינו מכיר בנישואים חד מיניים. יחד עם זאת, זוגות אשר מנהלים משק בית משותף מקבלים תוקף של ידועים בציבור. לפיכך, אין להם מניעה לערוך הסכם ממון הגם שמדובר בפרוצדורה שונה מזוגות מוכרים בחוק. הסכם שכזה יכול לקבל תוקף הן מעורך דין והן מבית המשפט לענייני משפחה.

7. כפי שצוין, חשוב מאוד לערוך את ההסכם בהתאם לפרוצדורות המקובלות, וכן בליווי עורך דין הסכם ממון מומחה הן בשל חשיבותו והן משום שעריכה רשלנית עלולה לשלול את תוקפו אף אם הצדדים התכוונו אליו ברצינות. אין באמור כדי להלחיץ אלא כדי לייעל את ההליך. היום מקרים בהם כובדו הסכמים גם ללא אישור בית משפט, אך יש לציין שמדובר בחריג. המדובר בערעור אזרחי 151/85 רודן נ' רודן, ולפיו דחו טענה של בית משפט לשלילת תוקף של הסכם ממון בשל חוסר תום לב מצדו.

לסיכום, הסכם ממון יוצר שקט רב בכל הנוגע לסכסוך עתידי. איש מאתנו לא רוצה לחשוב על אפשרות של סכסוך, אך העובדות מדברות בעד עצמן ושיעור הגירושין רק הולך וגדל.


 
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 




[תקנון[למעלה] {מאמרים}
לייבסיטי - בניית אתרים