חשיבות עריכת צוואה בזמן הליכי גירושין
בשנים האחרונות גירושין הפכו לתופעה רווחת בחברה הישראלית. שיעור המתגרשים בישראל נמצא במגמת עלייה והנתונים הסטטיסטיים מצביעים על כך שקרוב לשליש מהזוגות הנשואים בישראל מחליטים להיפרד ולהתגרש. בני זוג הנמצאים בהליכי גירושין משקיעים בדרך כלל את מרצם במאבקים המשפטיים הכרוכים בחלוקת הרכוש, משמורת והסדרי הראייה של הילדים, גובה המזונות וכדומה, אך מרביתם מזניחים לגמרי את נושא הירושה או עריכת צוואה, שהוא נושא לא פחות חשוב ואולי חשוב במיוחד בתקופה זו. רבים לא מודעים לכך, אך על פי חוק הירושה הישראלי, כל עוד בני הזוג נחשבים לנשואים על פי דין, הם גם נחשבים ליורשים החוקיים אחד של השני. כיוון שתהליך הגירושין אורך זמן רב, אין זה מן הנמנע שיתקיימו מצבים בהם אחד מבני הזוג נפטר ומי שיורש אותו הוא בן הזוג הנותר בחיים, אותו בן זוג עמו ניהל המנוח מאבק משפטי ארוך ועיקש.

דיני הירושה בישראל
חוק הירושה התשכ"ה-1965 קובע כי כשאדם הולך לעולמו יועבר עזבונו ליורשיו על פי דין, אלא אם כן הוא הותיר אחריו צוואה חוקית ואז יחולק רכושו על פי המצויין בצוואה. במקרה ואין צוואה, יחולק רכושו על פי דין, כלומר- על פי הנקבע בחוק. במקרה זה החוק מעניק עדיפות ברורה למי שהיה בן זוגו של הנפטר בעודו בחיים, והוא זכאי לרשת מחצית מעזבונו וכן את כל המיטלטלין המשותפים: ריהוט, מוצרי חשמל, ואף מכוניות. יתרת העזבון תחולק בין שאר היורשים - צאצאים, הורים אחים וכד', באופן הנקבע בחוק.

מדוע אם כן חשוב לערוך צוואה?
כאמור, הליכי פרידה וגירושין יכולים להימשך זמן רב, לפעמים שנים, אך גם אם בני הזוג כבר פרודים ואינם מתגוררים יחדיו, עד שתהליך הגירושין לא מגיע לסיומו ושני הצדדים חותמים על הסכם גירושין, הם עדיין נחשבים נשואים בעיני החוק, וחוקי הירושה חלים עליהם. ההשלכות של מצב זה, שרבים אינם מודעים לו, הן שבאם אחד הצדדים נפטר בעוד תהליכי הגירושין עודם מתקיימים והצדדים עוד לא הספיקו להתגרש, זכאי בן זוגו לרשת אותו כמצויין בחוק, למרות שסביר להניח שהמנוח לא היה מעוניין להוריש דבר לבן זוגו. גם אם לבני הזוג היה מועד קבוע לסידור הגט ואחד הצדדים נפטר לפני כן, הרי שבן זוגו עדיין נחשב ליורשו החוקי, ולו רק בגלל שקיים סיכוי שבסופו של דבר הם היו מתפייסים ולא מתגרשים.
לכן, הדרך היעילה ביותר למנוע מצבים כאלו היא עריכת צוואה. צוואה היא מסמך משפטי המאפשר לכל אדם לקבוע למי יחולק רכושו לאחר מותו ובאיזה אופן. עם תחילת תהליך הגירושין, מומלץ שכל אחד מבני הזוג יערוך צוואה מנוסחת כדין. את הצוואה רצוי לערוך בסיוע עו"ד המתמחה בדיני צוואה וירושה,  אשר יוכל להדריך כיצד יש לערוך את הצוואה בהתאם להוראות ולדרישות הצורניות של חוק הירושה. בצוואה יוכל לציין כל אחד מהצדדים את זהות היורשים (ילדים, הורים, אחים וכד') ואת האופן בו יחולק הרכוש ביניהם. כמו כן ניתן לציין באופן מפורש כי בן הזוג אינו זכאי לרשת אף חלק מהעזבון במידה ותלכו לעולמכם טרם הסתיימו הליכי הגירושין. ובכל מקרה- תמיד אפשר יהיה לבטל את הצוואה על ידי עריכת צוואה חדשה.
יש לציין שגם אם אדם עורך צוואה, אין בה כדי לפגוע בזכויות של בן זוגו ברכוש המשותף אשר השניים צברו יחד במהלך חייהם המשותפים, בין אם מכוח הסכם ממון או מכוח חוק יחסי ממון בין בני זוג תשל"ג-1973.
 


 
להצטרפות לרשימת התפוצה הכנס את כתובת הדואר האלקטרוני שלך:
 




[תקנון[למעלה] {מאמרים}
לייבסיטי - בניית אתרים